EVC, wat staat voor Erkenning van Verworven Competenties, is een proces waarbij uw opgedane kennis en vaardigheden, zowel op school, in uw werk als in uw persoonlijke leven, worden beoordeeld en erkend. Dit proces heeft tot doel om duidelijk te maken welke waardevolle inzichten en ervaringen u hebt verworven. Samen met u verzamelen we gestructureerd informatie en leggen we de resultaten vast in een Ervaringscertificaat. Met dit certificaat kunt u concreet aantonen over welke kennis en bekwaamheden u beschikt. Dit is bijzonder waardevol als u verdere ontwikkeling nastreeft in een vervolgopleiding, of als u bij een sollicitatie wilt benadrukken waar u staat en welke competenties u al beheerst. Het uiteindelijke doel van een EVC-traject is het versterken van uw positie op de arbeidsmarkt.
EVC is een initiatief van de overheid en wordt actief ondersteund door de De Stichting van de Arbeid. De Stichting van de Arbeid heeft de Stichting Examenkamer als uitvoeringsorganisatie van het Nationaal Kenniscentrum EVC aangewezen voor het functioneren van het EVC-stelsel en de kwaliteitsbewaking. Om de kwaliteit te waarborgen, hanteert het Nationaal Kenniscentrum EVC onder andere een strenge kwaliteitscode. BijeenEVC volgt strikt deze kwaliteitscode en is daarom erkend als aanbieder van EVC-procedures op het niveau van het MBO.
EVC, wat staat voor Erkenning van Verworven Competenties, heeft als voornaamste doel om vast te stellen of iemand bepaalde competenties heeft ontwikkeld. Dit proces richt zich met name op personen die hun kennis, vaardigheden en competenties willen laten beoordelen door een erkende instantie. Hiermee kunnen zij deze competenties benutten om bijvoorbeeld een vervolgopleiding te volgen of hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten.
Het werkingsprincipe van EVC omvat beoordeling, het opbouwen van een portfolio en observatie. In de praktijk houdt dit in dat deelnemers hun eigen werk gerelateerde taken en verantwoordelijkheden beoordelen met behulp van taakbeoordelingsformulieren, een portfolio samenstellen met bewijsmateriaal dat hun competenties ondersteunt, en geobserveerd worden terwijl zij specifieke taken uitvoeren.
Tijdens het EVC-traject spelen enkele kernbegrippen een centrale rol, waaronder “competenties”, “bewijsstukken”, “portfolio” en “beoordeling”. Competenties vertegenwoordigen de vaardigheden, kennis en attitudes die nodig zijn om bepaalde taken of verantwoordelijkheden effectief uit te voeren. Bewijsstukken zijn documenten of objecten die fungeren als overtuigend bewijs dat een persoon over specifieke competenties beschikt. Het portfolio is een verzameling van deze bewijsstukken, waarmee deelnemers kunnen aantonen dat zij over de benodigde competenties beschikken. Beoordeling is het proces waarbij onafhankelijke beoordelaars de competenties van een persoon evalueren.
Het is cruciaal om te begrijpen dat EVC niet gericht is op formele scholing of diplomering.
Meld u aan met het inschrijfformulier en ontvang e-mailbevestiging.
Een kennismakingsgesprek om u te leren kennen en samen een planning te maken, zodat de verwachtingen duidelijk zijn.
240 uur krijgt u voor het vullen van uw portfolio met bewijs van ervaring, zoals diploma’s en certificaten ondersteunt door persoonlijke begeleiding.
Een diepgaand gesprek over uw portfolio met de EVC-beoordelaar en een werkplekbezoek.
Uw aangewezen assessor neemt 4 weken de tijd om uw portfolio te beoordelen.
Ontvang een officieel rapport dat dient als erkend Ervaringscertificaat en bewijs van uw competentieniveau, opgenomen in het ervaringscertificatenregister.
Rechten:
Als deelnemer aan het EVC-traject heeft u recht op verschillende zaken die uw bescherming en begeleiding bieden gedurende het proces. Deze omvatten:
Verplichtingen:
Je bent verplicht om uitsluitend eigen materiaal in te brengen tijdens het EVC-traject. Hierbij kan gebruik worden gemaakt van plagiaatsoftware om de authenticiteit te waarborgen.
Voorbereiding op Controles: Het is belangrijk om je voor te bereiden op mogelijke controles, zowel aangekondigd als onaangekondigd. Een controlerende partij kan proeven van bekwaamheid, werkplekbezoeken, criteriumgerichte interviews en andere praktijkbeoordelingen bijwonen.
Taaleisen: De EVC-procedure wordt in principe uitgevoerd in de Nederlandse taal. Afwijkingen hiervan zijn alleen mogelijk na goedkeuring door het Nationaal Kenniscentrum EVC (NKC-EVC). Zorg ervoor dat je voldoet aan de geldende taaleisen om een vlot verloop van het traject te garanderen.
Op dit moment is het niet mogelijk om bij ons een EVC-traject te starten wanneer uw doel is om na het ervaringscertificaat nog een mbo- of hbo-diploma te halen. Wij overleggen met diverse mbo- en hbo-instellingen over samenwerking. Wanneer dat is gerealiseerd, kunt u uw ervaringscertificaat daar aanbieden voor beoordeling welke laatste onderdelen u nog moet afleggen
Heeft u een vraag? Bekijk dan de veelgestelde vragen. Staat je vraag er niet bij? Neem dan contact op met ons.
BijeenEVC is een organisatie die zich richt op het erkennen van verworven competenties (EVC). Dit proces stelt individuen in staat om hun eerder opgedane kennis, vaardigheden en ervaringen formeel erkend te krijgen, vaak met als doel om een certificaat of diploma te behalen. Bij BijeenEVC staat een persoonlijke benadering centraal. We nemen de tijd om uw unieke vaardigheden en ervaringen te begrijpen en deze op de juiste wijze te waarderen. Hier volgt een overzicht van de stappen binnen het EVC-proces bij BijeenEVC:
Stappen van het EVC-proces bij BijeenEVC
Het proces begint met een inschrijving. U meldt zich aan bij BijeenEVC, waarna we een eerste indruk krijgen van uw achtergrond en motivatie voor het EVC-traject.
Tijdens de intake hebben we een persoonlijk gesprek met u. Dit helpt ons om een goed beeld te krijgen van uw werkervaring, opleidingen en vaardigheden. Het is een cruciale stap om te bepalen hoe uw traject eruit zal zien en welke competenties mogelijk erkend kunnen worden.
Vervolgens krijgt u begeleiding bij het samenstellen van een portfolio. Dit portfolio bevat bewijzen van uw kennis en vaardigheden, zoals diploma’s, certificaten en werkstukken. Onze begeleider helpt u om het portfolio zo compleet en representatief mogelijk te maken.
Na de portfolio-opbouw volgt een interview en mogelijk een werkplekbezoek. Dit stelt ons in staat om uw competenties in de praktijk te zien en te beoordelen. Tijdens het interview bespreken we uw portfolio en stellen we aanvullende vragen om een volledig beeld te krijgen van uw capaciteiten.
Een assessor beoordeelt uw portfolio, het interview en de bevindingen van het werkplekbezoek. De assessor evalueert of uw verworven competenties voldoen aan de gestelde criteria voor erkenning.
Na afloop van het EVC-traject ontvangt u een ervaringscertificaat dat alle onderdelen bevat die u heeft aangetoond. Dit certificaat kan dienen als waardevolle aanvulling op uw C.V. en kan bijdragen aan uw verdere loopbaanontwikkeling.
BijeenEVC is bedoeld voor professionals en organisaties binnen de sector zorg en welzijn die de waarde van verworven competenties willen erkennen en valideren. Hiermee kunnen zij deze competenties benutten om bijvoorbeeld hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten.
Allereerst, we delen een gemeenschappelijke afkeer van verspilde tijd, geld en menselijk kapitaal. Dit is de kernreden waarom we een scala aan EVC-profielen binnen de zorgsector bieden. Bovendien beschikt BijeenEVC over een deskundig team met uitgebreide kennis en jarenlange ervaring. Ons deskundige team zorgt ervoor dat u, als deelnemer, de zorgvuldige aandacht krijgt die u verdient. We begeleiden je op je reis, totdat je vol vertrouwen je eigen koers kunt bepalen.